INRIKTNINGAR

BJJ

Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) härstammar från japansk jiu-jitsu och judo men har under decennier vidareutvecklats av familjen Gracie. Bjj är en grappling-stil, vilket innebär att man inte använder sig av slag eller sparkar utan istället fokuserar på att med ledlås och strypningar oskadliggöra sin motståndare. Grundtanken är att få ner sin motståndare på marken, kontrollera honom/henne där och med hjälp av ledlås och strypningar tvinga denne att ge upp.

BJJ är mycket mångsidigt och maximerar rörlighet, styrka och kroppskontroll – tekniker som passar för alla.

NO-GI/SW

No-Gi/Submission wrestling är en modern, hybridkampsport med kast från Judon, nertagningar från brottningen, svep, lås och chokes från Brazilian Jiu Jitsu, Shooto och Shootfighting m.fl.

Förenklat går sporten ut på att tvinga sin motståndare att ge upp utan att använda sparkar eller slag. Grepp, kast, chokes och lås är tillåtna. Vinner gör man på submission (avslut) eller poäng.

MMA

Mixed martial arts eller i dagligt tal ofta MMA är en sport med sparkar, slag, kast och markkamp med inriktning på fullkontakt.

I dagligt språkbruk avser MMA främst blandningar av fullkontaktskampsporter som brottning, brasiliansk jiu-jitsu, judo, boxning och thaiboxning.